» PLIN ZA DOM

  » PLINI V INDUSTRIJI

  » PLINI ZA GOSTINSTVO

      Ogljikov dioksid - CO2

      Dušik - N2

      Foodline

  » ZIMSKI PROGRAM

  » SERVIS

  » VARNOST


Prehrambena industrija

Bolje, hitreje, dalje in stroškovno učinkoviteje: ti štirje cilji so ključni za dobičkonosnost ter rast podjetij v industriji živil in pijač.Podjetje Istrabenz plini ni le vodilni dobavitelj ogljikovega dioksida in atmosferskih plinov, ampak tudi zanesljiv partner, ki nudi inovativne in celostne rešitve, ki omogočajo:

  • pospeševanje in poenostavitev proizvodnih operacij;
  • širjenje geografskega obsega;
  • možnost oblikovanja večje zvestobe strank in večjega tržnega deleža;
  • čistost, okus, videz, rok trajanja proizvodov, ki jih je treba ohranjati

Plini

V prehrambeni industriji je uporaba plinov zelo razširjena, predvsem za za konzerviranje živil in ohranjanje organoleptičnih lastnosti izdelka, kot so aroma, barva, vonj in splošni videz. Pakiranje v zaščitni atmosferi je danes močno razširjeno in v ta namen ponujamo linijo izdelkov Foodline®, ki lahko zadovolji kakršno koli posebno potrebo.

Pri tej liniji se uporabljajo plini za živilske namene (dušik, kisik, ogljikov dioksid), ki se posamezno ali v mešanicah uporabljajo v embalaži živil za povišanje hranljivost živil in v embalaži pijač za gaziranje. Plini zaustavijo oz. zmanjšajo encimsko in biokemično degradacijo izdelkov kot tudi degradacijo, ki jo povzročijo prisotni mikroorganizmi.

Ogljikov dioksid se uporablja za:

  • Ohlajevanje in termoregulacija mesnih zmesi in zmesi za peko
  • Obdelava za dezinsekcijo/dimljenje žitaric
  • Živilsko pakiranje v zaščitni atmosferi
  • Gaziranje mineralnih voda in brezalkoholnih pijač
  • Hladna pasterizacija svežih sokov
  • Transport v hladilnikih z ohranitvijo zamrznjene verige
  • Cestni transport sestavin, ki oksidirajo
  • Omama ovc in prašičev
  • Ekstrakcija olj, arom in hlapljivih živilskih esenc
  • Ogljikova fertilizacija/gnojenje rastlinjakov
  • Kontrola pH
  • Kriočiščenje prenosnih trakov
  • Obnovitev vodnjakov

Dušik se uporablja za:

  • Zamrzovanje, zamrzovanje I.Q.F. in površinska otrditev (Crusting)
  • Kriomletje (ali kriogena liofilizacija)
  • Živilsko pakiranje v zaščitni atmosferi
  • Inertitzacija in polmonizacija skladiščnih rezervoarjev
  • Inertizacija in vzdrževanje nadtlaka v zgornjih prostorih posod (kapljanje tekočega dušika)
  • Zasičenost z živilskimi tekočinami
  • Dezodoriranje olj

Vodik

Se v prehrambeni industriji uporablja za hidrogenizacijo olj (sojino, ribje, koruzno..), ki se jih na ta način pretvori v delnotekoče maščobe.

Kisik se uporablja za:

  • Oksidacijo ribjih gojišč
  • Biofermentacija in procesi živilske oksidacije
  • Živilsko pakiranje v zaščitni atmosferi
  • Dezinsekcija in sterilizacija z dušikom (O3)
  • Biološko obdelovanje odpadnih voda- Čiščenje voda